Menu

header javabol3(1)

gt lilliom transzparens 

"... borai a' legjobb honi-termésekkel vetélkednek 's a' hegyaljaival vagy egyenlő, vagy még drágább áron is elkelnek (kivált a' varbóczi); alant a' völgyek' fenekén pedig a' kövér rétek, gazdag gyümölcsöskertek 's termékeny szántóföldek tizenkét 's több magot adók, a' munkás nép' szorgalmának tanúji. Barmai, mellyek sok helyütt a' szirtes hegyek' oldalain 's tetején csupán orvosifüvek' honjában legelnek, egészségesek (...) adófizetői legtehetősbek, mert a' szükségkényszerítette szorgalom a' sziklától is vizet, a' bojtorjánról is figét, a' bogácskórórul is szőlőt erőködik csikarni."

(Édes János: Utazás a' Magyarhon' szebb vidékein, 1839)

 szives sorminta 830 transzparens

Talán közelebb hozhatjuk mindazt, amit a karszton egykor élő, tudásukkal, szorgalmukkal, alázatukkal példát mutató­ elődeink hagytak ránk, feleleveníthetjük egyszerűségüket és természetességüket... Erre a feladatra vállalkozva gyűjtöttük össze a helyi termékeket és szolgáltatásokat, mert hiszünk benne, hogy mindben ott találjuk egy-egy darabját Gömör–Torna ÉRTÉKÉnek.  

gomor-torna erteke 150

A Gömör–Torna ÉRTÉKE védjeggyel ellátott termékek és szolgáltatások
közös jellemzői

A Gömör–Tornai-karszton és peremvidékein élő emberek évszázadokon át, a helyi adottságokat kihasználva teremtették meg mindennapi életük szükséges használati tárgyait és élelmüket. A hagyományok tisztelete számunkra azt jelenti, hogy nem hagyjuk veszendőbe menni ezt a tudást, a gömör–tornai termékeken és szolgáltatásokon keresztül igyekszünk jelenünk részévé tenni.

A termékcsalád jellemzői a gömör–tornai hagyományok jegyében:

 • Olyan alapanyagokat használunk, amelyek hagyományosan jelen vannak a gömör–tornai térségben.
 • A feldolgozás leginkább helyben történik, helyi munkaerő bevonásával.
 • A termékek elkészítésében nagy szerepet kapnak a hagyományos feldolgozási módok, technikák.
   

Hogy miben áll a minőség titka? Talán abban, hogy nincs valódi titok. Nem laboratóriumokban kísérletezzük ki az alapanyagok legjobb hatását, nem használunk adalékokat, amelyek pótolni­ próbálják a valódi ízeket. A termékeink pont olyanok, ahogyan azt a természet megadja, nem több, de nem is kevesebb!

A termékcsalád jellemzői a minőség jegyében:

 • Termékeink kizárólag természetes és válogatott alapanyagokból készülnek.
 • A feldolgozás során nem alkalmazunk olyan eljárásokat, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a természetes minőséget.
 • A természetesség kiemelkedő beltartalmi értéket, egészséges termékeket eredményez.
 • A termékeink számos szakmai díjjal és minősítéssel rendelkeznek.

Amióta a Gömör–Tornai-karsztot ember lakja, folyamatosan formálj a tájat: legelteti és szántja töbrös fennsíkjait, szőlőt és gyümölcsöt termeszt a déli lejtőkön. A fáradságos munka a kezeket keményíti, a lelket viszont melengeti, a gondos odafigyelés, a munka öröme azt eredményezi, hogy a termést nem csak a nap melege, de a gazda szeretete is táplálja.

A termékcsalád jellemzői az egyediség jegyében:

 • A termékek kis feldolgozóüzemekben, manufakturális jelleggel készülnek.
 • A munkafázisokban jelentős szerepe van az embernek.
 • A termékgazda folyamatos minőségi felügyeletet biztosít a termékek elkészítése során.
 • A maga módján minden termék egyedi, a minőségi állandóság mellett.

Egy fárasztó kirándulás után a helyi ízeket megkóstolni, jóleső érzéssel megpihenni a frissen vetett ágyban, feltöltődni a mindennapok szürkeségéből...
Ha mindezt adhatjuk, már jót adunk és jó szívvel. Mégis többet szeretnénk, nem sokkal, csak pár apró és rejtett érték közvetítésével, amelynek a felismerése talán hosszan meghatározó élmény lehet.

A szolgáltatások közös jellemzői:

 • A Gömör–Tornai-karszt és a Bódva völgye természeti kincseire, épített örökségére, hagyományainak bemutatására törekednek.
 • A karsztvidék értékeit, kultúráját közvetítik.
 • A pihenéstől az aktív turisztikai szolgáltatásokig közvetlen élményeket nyújtanak.

A klaszterhez csatlakozott termelők örömmel mutatják be termékeiket személyesen is. Ismerjék meg mindazt a mögöttes értéket, amelyek mentén a szervezetünk formálódik a leghitelesebb forrásból, közvetlenül a termékgazdáktól, szolgáltatóktól

 

 
Go to top