Menu

header klaszter

Válogatott értékeket gyűjt kosarába a 2011-ben alakult
Gömör–Tornai Hagyományos Termék- és Szolgáltatásfejlesztési Klaszter.

 

Gömör–Tornai, mert az a táj jelenti keretét, amelyet évszázadok óta formál az ember, mégis egyszerre tudott vadregényes maradni és művelt kultúrtájjá válni. A táj neve hosszú időre feledésbe merült a 20. század közepe óta, hívták hazai felét Észak-borsodi-hegyvidéknek, Aggteleki-karsztnak, mégis a történelmi vármegyék nevében való szerepeltetése fejezi ki a legjobban azt a természeti és kulturális egységet, ami mindmáig meghatározó. Napjaink látogatói leginkább a Világörökség részét jelentő barlangvilág (közöttük is a Baradla), számtalan középkori díszében megmaradt aprócska falusi temploma, értékes, népi építészeti remekkel bíró kistelepülése miatt keresik föl.

Hagyományos, mert a forrás, amelyből merít, mindenben e tájhoz köthető, az itt élő emberek szellemi örökségét viszi tovább. Ehhez részleteiben ismerni kell a tradícionális tevékenységeket, munkamódszereikkel és eszközeikkel együtt. Civil szervezetek, képzett és elhivatott szakemberek gyűjtőmunkája ad alapot az értékek és a talmi megkülönböztetéséhez.

Termék- és szolgáltatásfejlesztési munka kell ahhoz, hogy a jelen lévő értékek együtt „polcra", „kosárba" kerülhessenek. Ma a helyi termékek reneszánszukat élik, hiszen a helyi, mint jelző sok esetben olyan többletet jelent a fogyasztó számára, ami kiemeli a jellegtelen tömegtermelésből, ugyanakkor megkülönbözteti más vidékek termékeitől, olykor a gyermekkor ízeit és illatait visszaidézve. Éppen ezért folyamatosan minőséget kell kínálni, hiszen a tájtermék, egyfajta követként, egyben a vidék hírnevét is továbbviszi. Történjen ez egy országos vásáron, vagy akár a helyi vendégasztalon feltálalva, máskor továbbvihető ajándékként.

Klaszter, ami együttműködési hálózatot jelent. Olyan kapcsolatot a termékes, szolgáltató és civil tagok között, amely előnyei nem csak költségcsökkentésben, hatékonyságban, piaci erőben, de szellemiségben is többletet nyújtanak.
A klaszter termékei között találunk lekvárokat, szörpöket, gombakészítményeket, tönkölybúza-termékek és pékáruk széles választékát, hidegen sajtolt olajokat és gyümölcsecetet, pálinkákat, természetes forrásvizet, mangalicatermékeket, kiadványokat – a szolgáltatások pedig leginkább a falusi és aktív turizmushoz, környezeti neveléshez köthetők. A termékek ismertségét és elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a számtalan neves hazai díj, melyet a klaszter tagjai magukénak tudhatnak.

CÉLJAINK

A Gömör–Tornai Hagyományos Termék- és Szolgáltatásfejlesztési Klaszter célja a vidék értékeinek felkarolása az összefogás szellemiségében. Törekvésünk, hogy a gömör–tornai kötődésű termékek minél szélesebb körben eljussanak a fogyasztókhoz, piaci szerepük erősödjön, a termékfejlesztési törekvések támogatást kapjanak. E mellett fontos célkitűzés, hogy a termékek és a turisztikai szolgáltatások hálózata egymásra kölcsönösen pozitív hatást gyakoroljon, ami a helyi vállalkozásokat segíti. Szeretnénk, hogy a vidékre látogatók olyan kínálatot kapjanak, mind termék, mind szolgáltatás tekintetében, ami Gömör–Torna és a Bódva–völgy természeti szépségével és kulturális örökségével párosulva meghatározó élmény legyen számukra.

 

 • KAPCSOLAT,  INFORMÁCIÓ


  Gömör–Tornai Hagyományos Termék- és Szolgáltatásfejlesztési Klaszter

  Termékkoordináció, értékesítés:
  Simon András
  +36 30 289 5032
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Webáruház, mintabolt:
  Simonné Polonkai Éva

  36 20 519-1303
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Vásári képviselet:
  Orbán Péter

  +36 20 937 5189
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Marketing, általános koordináció:
  Vécsei János
  +36 70 619 0217
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Go to top