Menu

header 12 bbk

A Bódvaszilasért Baráti Kör 1999-ben alakult helyiekből és Bódvaszilashoz kötődőkből. Működési körének jellege: hagyományőrző. Legfontosabb célja és feladata többek között Bódvaszilas község és vonzáskörzetének épített és természeti környezetének megóvása, szépítése; a történelmi és kulturális hagyományok ápolása; közösségteremtő évközi programok megszervezése és lebonyolítása. 2000-ben hozták létre az „Alsó-hegyi Zsombolyos Tanösvény”-t, a falu karsztos természeti örökségének bemutatására. Több kiadást is megélt a túravezető füzete. A Baráti Kör évekig részt vett – az önkormányzatot segítve – az 1999-ben éppen a civil szervezet által elindított „Szilasi Nap” rendezvénysorozat szervezésében: lebonyolították az Esztramos hegy gyomrában lévő Rákóczi 1. sz. barlang túráit, 2010-től pedig szervezi a falunap előestéjét jelentő templomi koncertet.

Népszerűsítő előadásokat szervezett számos témában: a település hagyományaival, történetével kapcsolatban; folytatták a még 2003-ban megkezdett hitéleti kérdésekhez kapcsolódó foglalkozássorozatot az együttgondolkodás újszerű megmozdulásaként; egészségnapot tartottak és az egészséges életmód és a honismeret jegyében túrákat hirdettek meg. 2010-ben nyílt meg a település történetét és népi hagyományait bemutató állandó kiállítás, a Szilasi Tájház, egy századfordulón (1909-ben) épült népi lakóépület át(vissza-)alakításával. A Tájházat évek óta élő múzeummá teszi a Bódvaszilasért Baráti Kör: jeles gasztronómiai rendezvényekkel, ilyen az októberi „káposztás nap” és a korábban több éven át is megtartott hagyományőrző decemberi disznótor.

2013-ban nyílt meg a Fermentum Kft. és az egyesület együttműködésében a Gyümölcsészeti Hagyományok Háza, amely a Gömör–Tornai térség régi gyümölcsöseinek kultúráját mutatja be, a termesztésben lévő régi fajták és felhasználásuk népszerűsítésével. Maga az épület is példaértékű megújításon ment keresztül. A Házhoz kapcsolt program az őszi gyümölcskóstoló túra a szilasi szőlőhegyen. A „Nagyanyánk szakácskönyve mijelőnapokra és ünnepekre” című könyv a Baráti Kör kiadásában jelenhetett meg 2013-ban. Ez a régi Szilas konyhájába ad betekintést számos étel receptszerű leírásával.


 

 • KAPCSOLAT, INFORMÁCIÓ, SZÁLLÁSFOGLALÁS


  Bódvaszilasért Baráti Kör
  Demény Istvánné
  3763 Bódvaszilas, Petőfi utca 11.
  +36 20 354 7260
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  www.baratikor.bodvaszilasert.hu

  Támogassa szervezetünket adója 1%-ával!
  Adószámunk: 18431568-1-05

Go to top