Menu

header 11 gatesz

A Galyaság alatt valójában öt települést értünk: az Árpád-kori Henc-patak (ma Rét- vagy Éger-patak) völgyében fekvő három kisközséget: Szőlősardót, Teresztenyét és Égerszöget; valamint a Galya-erdőben megtelepült Tornakápolnát és Varbócot. Mindaz szimbólumértékű, ami ezekkel az aprófalvakkal a 20. században történt. Éppen ez magyarázza a Szövetség névválasztását. A hajdan életerős települések társadalmi-gazdasági ereje letörött, a népesség elöregedése, a törzslakosság fogyása feltartóztathatatlan folyamattá vált.

A Galyasági Településszövetség 1991. szeptember 12-én alakult az éger-völgyi ifjúsági táborban. Ekkor kilenc település (Égerszög, Perkupa, Szin, Szinpetri, Szögliget, Szőlősardó, Teresztenye, Tornakápolna, Varbóc), három jogi személyiségű vállalkozás és 57 egyéni tag fogadta el a civil szervezet Alapszabályát. A Szövetség azért jött létre, hogy a Galyaságban és közvetlen mellékén található falvak közös gondjaira megoldásokat terjesszen elő, motorja legyen az együttgondolkodásnak és a térség népszerűsítésének. E három tevékenység ma is meghatározó a Galyasági Településszövetség működésében. Az első évek eseményei az 1990-es évek elején országosan „föllángolt” helyi civil kezdeményezések kibontásának jegyében teltek számos helyi kisléptékű programmal. 2002-ben a Galyasági Településszövetség megvásárolta a Perkupa, Petőfi u. 22. számú műemlék népi lakóházat, melyben 2003 nyarán nyitotta meg kapuit a Perkupai Tájház és a Szövetség új székháza.

Rövid időre, de mind a mai napig meghatározó szerepet játszott a Településszövetség a vidék fejlesztési irányainak meghatározásában, a térségi pályázatok szervezésében. Ennek a munkának az alapjait már a SAPARD tervezés kapcsán lerakták 2002-ben. Majd a Felső-Bódva-völgy LEADER+ Helyi Akciócsoport gesztorszervezete volt a Településszövetség 2005-től 2008-ig, mikor is – a felülről jött kezdeményezés erejével – Edelénybe tették át a döntéshozás helyét. Jelen időben is folyik a Galyaság és környéke népszerűsítését célzó programok kidolgozása és megvalósítása elsősorban kiadványok megjelentetése, kulturális rendezvények szervezése révén.

 
 • KAPCSOLAT, INFORMÁCIÓ


  Galyasági Településszövetség
  3756 Perkupa, Petőfi utca 22.
  +36 20 354 7260
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  www.telepulesszovetseg.galyasag.hu

  Támogassa szervezetünket adója 1%-ával!
  Adószámunk: 18402627-1-05

Go to top